fredag 23 maj 2008

Varför finns EU?/Vilka frågor?

EU jobbar för:


  • För att ge medborgare fred, välstånd och stabilitet.
  • Verka för ett tryggare och bättre Europa.
  • Se till att EU-medlemmar kan leva tryggt.
  • Främja en balanserad ekonomisk och social utveckling.
  • Möta globaliseringens utmaningar och bevara månfalden bland EU-invånarna.
  1. Ända från EU:s skapelse har EU arbetet för att stoppa krig och andra konflikter mellan ländern i världen.
  2. EU hjälper länder att följa EU:s levnadsätt t.ex hjälpte EU Tyskland att byggas upp efter att Berlinmurens fall, och EU hjälpte de länder som ingått i Sovjetunionen.
  3. En av de vikitiga frågorna EU arbetar med är säkerhet. EU måste kunna ge en garranterad säkerhet till sina medlemmar. Därför arbetar EU myket med sina grannregioner. EU skall inte bara ge säkerhet till medborgarna i EU, utan ska också försäkra sina militära och politiska intressen och då arbetar EU med sina allierade, främst Nato. Eu har också starka band medlemstaternas regeringar för att EU ska kunna motarbeta terrorismen. EU har vissa enheter eller "organ" som används för dessa typer av uppgifter och de "organen" heter Europol som är den Europiska polisbyrån och det andra "organet" heter Eurojust som är den Europeiska enheten för rättsligt sammarbete mellan åklagare, domare och polistjänstemän i olika av EU:s medlemstater.
  4. Det var för att skapa fred som EU bildades. Eftersom EU inte är lika starkt i alla delar av världen, så måste man vara säker på sin ekonomiska tillväxt, för att man ska konkurrera på världmarknaden. Om medborgarna råkar ut för naturkatastrofer, så bidrar EU med pengar från sin budget. EU jobbar också för att utveckla sina transpornät till andra länder inom EU.
  5. Det finns stora skillnader mellan fattiga och rika länder, men det har blivit bättre mellan länderna nu på sista tiden. För att man ska kunna minska svackan mellan länderna ännu mer, måste EU-länderna sammarbeta och de rikare länderna ge bidrag till de fattigare länderna. Stora delar av EU:s verksamhet går till att skapa traditioner och kulturer. Det finns ett uttryck som följer: "Enighet ger styrka."
  6. EU jobbar för sociala framsteg och försöker motarbeta att människan inte blir offer för den globalisering som äger rum i vår tid. EU står också för en samhällsmodell som stödjer det stora antalet EU-medborgarna. Några exempel är fritt företagande, rättvis fördelning av den ekonomiska tillväxten, relegös mångfalloch en harmonisk förening av traditioner och utveckling. Alla EU-länder har avskaffat dödsstraff.

Inga kommentarer: